Accordeonles
Er zijn nogal wat mensen die graag accordeon willen leren spelen en die bieden we graag de mogelijkheid op dit te leren. Samen accordeon spelen en leren is een doelstelling van veel docenten in Nederland en zij kunnen dan ook iedereen die belangstelling heeft voor dit instrument op weg helpen. Op deze pagina verzamelen we alle mogelijk informatie over dit mooie instrument.
Welke accordeons zijn er?
Accordeon, Trekharmonica, Trekzak, Concertina, Bandoneon, Harmonica, Melodica
Al sinds jaren is in Nederland de accordeon het instrument wat gebruikt word op feestjes en partijen maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat dit instrument, wat vaak minachtend trekzak wordt genoemd, een klassiek muziekinstrument is. Soms noemt men de accordeon ook wel trekharmonica of Concertina, maar dat is niet juist. De Concertina is een 6 hoekig instrument wat later is verworden tot Bandoneon. Iedereen herinnerd zich wel het prachtige spel van Carel Kraayenhof op bandoneon in de Nieuwe Kerk op de huwelijksvoltrekking van Willem Alexander en Maxima. Deze speelt overigens in dit nummer op een vierkante Bandoneon.
De verschillen met de bandoneon
De accordeon is in tegenstelling tot de trekzak en bandoneon een chromatisch instrument, dat houd in dat trekken of duwen met dit instrument een gelijke toon oplevert in tegenstelling tot bijvoorbeeld een echte trekzak, die zijn diatonisch en geven bij trekken of duwen een toonverschil op. Ook wordt de accordeon wel eens buikorgel genoemd. Gelukkig weet in Nederland iedereen wel wat bedoeld wordt met accordeon. Vele bekende en minder bekende Nederlanders zijn hun muziekcarrière ooit begonnen op accordeon. Een relatief goedkoop instrument waar heel veel op kan. Tot op de dag van vandaag wordt het geluid van de accordeon nog veel gebruikt in opnames en live optredens. Het heeft iets huiselijk en de nostalgie druipt er van af. Al die verschillende instrumenten hebben hun eigen stijl van klank en bespelen.
Melodica
Sommigen zijn ooit begonnen op een eenvoudige Melodica. Een klein instrument waarmee met de mond lucht in wordt geblazen. Een klavier zorgt voor de juiste tonen. Maar het principe komt bij al deze muziekinstrumenten op het zelfde neer, de lucht die verplaatst wordt brengt een stalen tong tot trilling en daarmee wordt geluid geproduceerd.
Accordeonmuziek in Nederland
Wereldwijd wordt de accordeon bespeeld en sommige gebieden is de accordeonmuziek echt het geluid van de streek. Zie je een documentaire over Parijs of mooie rode wijn, grote kans dat op de achtergrond een mooie musette klinkt op accordeon. Deze vaak snelle en virtuoze stukken worden dan ook gespeeld op musette-accordeons. Een bijzondere stemming van het musette-register. Zie je in Italië een orkest spelen in een restaurant of op een terras, dan mag de accordeon niet ontbreken. Aan de andere kant van de wereld, bijvoorbeeld in Argentinië is het de tango die klinkt maar wel altijd op bandoneon of accordeon. Hier wordt vaak een totaal andere klank van de accordeon gebruikt. De verschillende merken accordeons hebben ook verschillende benamingen voor het tangoregister. Het prachtige orkest van Malando heeft een wereldhit gehad met de tango Ole Guappa. De oprichter van dit orkest, Arie Maasland, heeft met dit nummer bij velen de liefde voor accordeon aangewakkerd. Maar ook het het wat minder serieuze werk heeft zijn werk gedaan voor de bekendheid van de accordeon. In de jaren 70 werden hits gescoord door, De Kermisklanten, John Woodhouse en Johnny Meijer. Deze laatstgenoemde accordeonist wordt ook wel ’s werelds beste accordeonist genoemd. Prachtige verhalen doen over deze bijzondere man de rondte. Op dit moment is de Duitse Christa Behncke een van ’s werelds beste accordeoniste. Zij is in West-Europa een graag geziene gaste bij grote shows en festivals. Deze charmante verschijning draagt zeker bij tot het populair houden van dit mooie instrument.
Het geluid van een accordeon
De in Nederland bekende band Rowwen Hèze maakt veelvuldig gebruik van de accordeon bespeeld door Tren van Enckevort. Het gebruik op die manier lijkt heel erg beinvloed door Flaco Jiménez. Een natuurtalent zeer bekend in de Tex Mex muziek. Hoewel Flaco speelt op een diatonische harmonica. De verschillende merken en typen accordeons en harmonicas lopen sterk uiteen. Een Oostereuropese accordeon klinkt veel anders dan een Franse, Duitse of Italiaanse. Het Oostenrijkse accordeongeluid en manier van spelen wijkt nogal af van de omringende landen. Hier wordt bijna altijd gebruik gemaakt van de Steirische Harmonika, een diatonisch instrument. Deze klinken totaal anders dan een “gewone” accordeon. Elk land en cultuur heeft zijn eigen soort van harmonica, klank en techniek.