gitaar
  • Gitaarles
  • Leer alles over akkoestische of elektrische gitaar. Noten, akkoorden, techniek en liedjes!
pianoles
  • Pianoles
  • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
drumles
  • Drumles
  • Leer snel drummen. Ritmes, noten lezen, meespelen met muziek en fills en solo's!
zangles
  • Zangles
  • Leer in korte tijd goed zingen. Zuiver zingen, stemoefeningen, zangtechniek en vrolijke songs!
basgitaar
  • Basgitaarles
  • De basgitaar is onmisbaar en de basis van elke band. Leer bass spelen in een korte tijd!

Cellolessen vergelijken

Op zoek naar cellolessen in de buurt? Op Muzieklesvergelijken.nl verzamelen we belangrijke muziekscholen en (online) cursussen die je eenvoudig kunt beginnen. Op deze pagina vind je allereerst meer informatie over het instrument de cello. Daarnaast kun je meer lezen over de verschillende lessen die je kunt volgen om de cello te leren spelen.

Over de cello
De cello is lid van de violenfamilie. De naam is een afkorting van het Italiaanse woord “violoncello”, dat “basje” betekent. Violoncello is het verkleinwoord van “violone”. De violone is de voorloper van onze tegenwoordige contrabas. Omdat de cello zo groot is, houd je hem tussen je knieën als je hem bespeelt. De pin waarmee hij op de grond staat is in hoogte verstelbaar. Het geluid van de cello is veel lager dan dat van de viool. Toch speelt een cellist in een orkest of ensemble lang niet altijd alleen maar de “baspartij”: het instrument is ook heel geschikt voor mooie zangerige melodieën. De cello wordt het meest gebruikt in klassieke muziek, maar je kunt er natuurlijk ook andere muziek op spelen.

Welke vaardigheden heb ik nodig?
Wie cello (of viool) wil leren spelen moet een goed gehoor voor toonhoogte en zuiverheid hebben en zijn/haar armen, handen en vingers soepel kunnen bewegen. Doordat er, net als bij viool, allerlei “kindermaten” cello’s zijn, kun je al op heel jonge leeftijd met cellospelen beginnen. Samenspelvormen waarvoor de cello geschikt is zijn: Strijk- en symfonieorkest, strijkkwartet, pianotrio (een ensemble dat bestaat uit viool, piano en cello), volksmuziekensemble en allerlei andere ensembles waarbij een basinstrument nodig is.

Celloles voor kinderen

Voor kinderen bieden muziekscholen speciale programma’s. Aangezien een kind nog geen hele lange concentratieboog heeft, is er veel afwisseling in de les in de vorm van spelletjes en metaforen zodat het kind op een speelse maar toch ambitieuze en professionele manier cello leert spelen. Tijdens het programma leren ze overigens niet alleen cellospelen maar trainen kinderen ook het muzikale gehoor, ritmiek en muzikaliteit. Het leukste wat er is, samen muziek maken is een belangrijk onderdeel van de les. Maar ook thuis is dit een belangrijk onderdeel. Tijdens de les worden oefeningen voor thuis opgegeven en besproken. Bij de jongere kinderen wordt hier van de ouder(s) ook de nodige support verwacht en zij zullen bij dit onderdeel van de les dan ook betrokken worden. Veel muziekscholen organiseren een groepsles waar alle kinderen het geleerde ten uitvoer kunnen brengen en waar kleine ensembles gevormd worden. Kinderen hebben geen hele cello nodig, maar een kleinere, afhankelijk van de lengte van het kind. De juiste maat cello en strijkstok, inclusief hoes is vaak te huren bij de muziekschool.

Cello leren spelen voor volwassenen

Voor zowel de beginnende als de gevorderde volwassene zijn er cellolessen op maat. Als er voldoende motivatie is en tijd om thuis regelmatig te oefenen, kan je hier al mee aan de slag. Heb je zelf een cello? Dan is dat normaal gesproken geen probleem. Jouw docent of muziekschool heeft deze vaak klaar staan. Aan de beginnende volwassene zal ik de eerste les vragen waarom hij/zij cello wil spelen, wat de verwachtingen en doelen zijn. Aan de hand hiervan stel ik mijn lesprogramma samen of bij. Het is soms ook mogelijk om online lessen te volgen op basis van video’s en ander ondersteunend lesmateriaal.

Waarom kiezen voor dit strijkinstrument?

De cello hoort bij de familie der strijkinstrumenten. De naam is afkomstig uit het Italiaans. Om het instrument te kunnen bespelen moet je op een stoel zitten en de cello tussen je knieën houden en tegen je borst. Met de strijkstok strijk je over de snaren. De snaren zijn langer en dikker dan bij de viool. De klank is rijk en vol, maar lager dan een viool. Tegenwoordig hoor je de cello overal, als solo-instrument of in orkest verband, van klassiek tot modern, van pop tot jazz. Zo’n 150 jaar geleden werd de cello maar weinig gebruikt. Omstreeks die tijd gingen componisten als Mozart, Haydn en Beethoven er belangrijke partijen voor schrijven. De solosuiten van J.S. Bach zijn een belangrijk keerpunt voor dit instrument.

Kan ik dit instrument snel leren spelen?
In het begin is de cello niet zo’n gemakkelijk instrument om te leren bespelen. Dit komt door het aanleren van de houding van de cello en de strijkstok. In het begin speel je veel samen met de docent(e), dit is goed voor de zuiverheid en klankvoorstelling. Na een tijdje is het al mogelijk om bekende liedjes te spelen. De meest geschikte leeftijd om te beginnen ligt tussen de 7 en 10 jaar, maar ook volwassenen beginnen enthousiast met de cellolessen.

Wat kost een cello?
Celli zijn er in diverse maten, van groot tot klein. De cello is met hoes en strijkstok te huren bij diverse vioolbouwers. Dit kost ongeveer €25 per maand. Pas als je zeker weet dat je cello wilt blijven spelen kun je een instrument aanschaffen. Een “fabriekscello” is er vanaf €1500. Handgebouwde celli zijn veel duurder. Een hoes kost ongeveer €75. Ook een strijkstok met een blokje hars is er vanaf €75. Lees verder over dwarsfluitles.