gitaar
  • Gitaarles
  • Leer alles over akkoestische of elektrische gitaar. Noten, akkoorden, techniek en liedjes!
pianoles
  • Pianoles
  • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
drumles
  • Drumles
  • Leer snel drummen. Ritmes, noten lezen, meespelen met muziek en fills en solo's!
zangles
  • Zangles
  • Leer in korte tijd goed zingen. Zuiver zingen, stemoefeningen, zangtechniek en vrolijke songs!
basgitaar
  • Basgitaarles
  • De basgitaar is onmisbaar en de basis van elke band. Leer bass spelen in een korte tijd!

Songwriting

Songwriting is eigenlijk niets meer en niets minder dan het schrijven van een tekst voor een liedje. Eigenlijk schrijf je dus de tekst voor een nummer. Dit kan op vele manieren gedaan worden, en deze zullen dan ook ruim aan bod komen op deze pagina.

Hoe begin ik met schrijven van liederen?

Voor het schrijven van een tekst zijn er vele soorten manieren, er is dan ook geen goede of foute manier om een tekst te schrijven. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat ik zelf altijd, nou bijna altijd begin met het refrein te schrijven. Dit vind ik erg handig omdat een refrein meest aangeeft waar een nummer over gaat.Daarom zal dit voor veel beginnende tekstschrijvers dan ook de ideale manier zijn. Dit omdat als je eenmaal een refrein hebt, je kunt gaan kijken naar waar de tekst over zou kunnen gaan. Aan een refrein kun je namelijk vaak afleiden waar het nummer over gaat. En kan je dus de rest van je nummer dus de coupletten zo schrijven dat het te maken heeft met het refrein. Ook is er een andere manier van schrijven, namelijk gewoon beginnen bij het begin. Dit is lastiger voor de beginnende schrijvers onder ons omdat je dan nog niet echt weet welke vorm de tekst krijgt.

Singer en Songwriter worden

Met de vorm van een tekst wordt vaak bedoeld waar het nummer over gaat. Gaat het over de liefde of over heel iets anders? Aan een begintekst is dit vaak iets moeilijker uit te halen. Omdat een eerste couplet vaak heel erg globaal is. Maar het brengt natuurlijk ok wel weer een erg leuke uitdaging met zich mee om een tekst gewoon bij het begin te beginnen en gewoon kijken waar het nummer heen gaat. Dus eigenlijk schrijf je dan gewoon wat er in je opkomt en daar krijg je soms de leukste teksten mee. Guus Meeuwis heeft weleens gezegd: “Vaak zijn de beste nummers geschreven in bijvoorbeeld een half uur!” hiermee doelde hij op zijn allereerste hit: “Het is een nacht.” de beste nummers zei hij zijn waar je gewoon opschrijft hoe je je voelde, waarom je je zo voelde, en wat je toen deed. Daar kom je altijd een heel eind mee. Dan heb je namelijk zelf al een verhaal in je hoofd waarmee je denkt, dat kan een mooie tekst worden.

En natuurlijk is je allereerste tekst die je schrijft niet gelijkt een tophit! Hier kunnen heel veel teksten aan vooraf gaan. Bij songwriting is “oefening baart kunst” erg van toepassing. Met bovenstaande uitspraak wordt bedoeld, dat hoe meer je oefent op het schrijven van teksten, hoe beter de teksten zullen worden. Bij de een gaat dit proces wat sneller als bij de ander. Maar dat maakt niet uit. Zolang je het maar met passie en gevoel doet!

WEET WAT JE DOEL IS
Met weet wat je doel is, wordt bedoeld dat je moet weten waarvoor je je tekst schrijft. Schrijf je dit voor een heel droevig nummer? of is het juist een up-tempo nummer dat heel gezellig moet zijn. Het is dus voordat je begint te schrijven, of als je het 1e couplet of refrein hebt gemaakt, erg belangrijk om eens te kijken wat je nu echt met de tekst wil. Waar je heen wil met je tekst. Zoals hierboven is beschreven. Het is namelijk van belang als je niet schrijft voor jezelf. als je namelijk wel schrijft voor jezelf dan is er niks te gek om op te schrijven. Maar schrijf je voor een veel groter publiek dan kan je niet bijvoorbeeld gaan schrijven over allerlei computer onderdelen. Dit omdat dit dan veel minder aan zal spreken, omdat mensen hier geen verstand van hebben.

INSPIRATIE
Inspiratie is het bijna het belangrijkste middel bij het schrijven van nummer of een hit! zomaar even na een hele dag werken een hit schrijven is heel moeilijk, de kans dat je dan wat geniaals te binnen schiet is heel klein. Daarom is het heel belangrijk om geen nummer te schrijven als je onder grote stress staat. Dan wordt het namelijk veel lastiger om een song te schrijven. Zorg daarom dat je volkomen ontspannen aan het schrijven begint, en zorg dat je geen deadline hebt. Ook moet je proberen om te stoppen met denken aan zaken die niets te maken hebben met muziek, Bij sommige mensen helpt bijvoorbeeld Wierook, een stuk hardlopen en over alcohol maar te zwijgen. Als je totaal ontspannen bent krijg je meest de inspiratie die je nodig hebt, dus zorg dat je totaal ontspannen bent en kom maar op met die hit!

WAAR KOMT JE INSPIRATIE VANDAAN?
Je moet goed weten waar je inspiratie vandaan komt, ik denk bijvoorbeeld vaak terug aan eerder stuk van me leven, iets van vroeger dus. Bij jou zou dit natuurlijk weer heel iets anders kunnen zijn. Bijvoorbeeld op bezoek gaan bij familie of iets doen wat je voor een lange tijd niet hebt gedaan. Of zelfs nog nooit hebt gedaan. Dat kunnen allemaal inspiratie bronnen zijn. Dus eigenlijk is het een beetje dat je naar inspiratie op zoek moet gaan. Dat klinkt heel vreemd maar eigenlijk komt het er wel een beetje op neer. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen met in je achterhoofd dat je een song wil schrijven. Dan komt er al veel sneller inspiratie op omdat je met iets anders bezig bent. Maar toch in je achterhoofd hebt dat je een song wil schrijven. En je er dus ook continu mee bezig bent.

DENK NIET AAN HET GELD DAT ER MEE TE VERDIENEN VALT
Focus je op de muziek, deze moet je namelijk maken vanuit de liefde en de passie die je hebt voor de muziek. Niet voor het geld waar je het voor zou doen. Als je goede nummers schrijft uit liefde voor de muziek, komt het geld vanzelf wel. Als je dit namelijk alleen doet om er geld mee te verdienen, wordt je gefrustreerd omdat het niet lukt. Dit is logisch omdat je geen goede song kan schrijven met in je achterhoofd alleen maar die euro tekens.

LUISTER NAAR DE MUZIEK
Luister naar hits. En stel jezelf een aantal vragen. Waarom is deze song een hit geworden? Welke trucjes en welke technieken heeft de songwriter gebruikt. Maak daaruit specifieke dingen op, en ga dan aan de slag met je eigen hit. Lees nu verder over tromboneles.