gitaar
 • Gitaarles
 • Leer alles over akkoestische of elektrische gitaar. Noten, akkoorden, techniek en liedjes!
pianoles
 • Pianoles
 • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
drumles
 • Drumles
 • Leer snel drummen. Ritmes, noten lezen, meespelen met muziek en fills en solo's!
zangles
 • Zangles
 • Leer in korte tijd goed zingen. Zuiver zingen, stemoefeningen, zangtechniek en vrolijke songs!
basgitaar
 • Basgitaarles
 • De basgitaar is onmisbaar en de basis van elke band. Leer bass spelen in een korte tijd!

Hoe kan ik zelf muziektheorie leren?

Muziektheorie is een vak dat de kennis en kunde omvat die nodig is om muziek te begrijpen en te analyseren. Het omvat onderwerpen zoals harmonie, geluidsgolven, muzieknotatie, instrumentaal onderwijs, ritme, melodie, toonhoogte, klankkleur en de relatie tussen deze aspecten. Het geeft de student de mogelijkheid om de verschillende aspecten van muziek te begrijpen en te analyseren, wat de student kan helpen bij het maken van muziek.

Onderwerpen en tips voor het leren van muziektheorie

 1. Begrijp de basisconcepten – Er zijn een aantal basisconcepten die je moet begrijpen voordat je aan de slag gaat met muziektheorie. Deze omvatten onder meer de noten, akkoorden, harmonie, ritme, toonladders en intervallen.
 2. Leer de noten – Er zijn 12 noten in de muziekschrijftaal. Deze noten zijn A, B, C, D, E, F, G, A♭, B♭, C♭, D♭ en E♭. Je kunt deze noten leren door middel van partituren, muziekstukken of door het luisteren naar muziek.
 3. Onderzoek de akkoorden – Akkoorden zijn combinaties van drie of meer noten die samen een melodie maken. Je moet de noten kennen om de akkoorden te kunnen herkennen.
 4. Harmonie – Harmonie is de manier waarop akkoorden samenwerken om een muzikale compositie te vormen. Harmonie omvat ook de relatie tussen de verschillende noten in een akkoord.
 5. Ritme – Ritme is de manier waarop de noten in een muziekstuk worden geplaatst. Je kunt ritme leren door middel van muziekstukken, het luisteren naar muziek of door het lezen van partituren.
 6. Toonladders – Toonladders zijn een reeks van noten die in een bepaalde volgorde worden gespeeld. Ze worden meestal gebruikt om melodieën of akkoorden te ontwikkelen.
 7. Intervallen – Intervallen zijn de relaties tussen twee aangrenzende noten in een toonladder. Ze worden gebruikt om melodieën te creëren.
 8. Oefening maakt meester – Om muziektheorie te leren, moet je veel oefenen. Oefenen met partituren, muziekstukken, toonladders en intervallen zal je helpen de concepten beter te begrijpen en te herinneren.

Waarom is muziektheorie belangrijk?

Muziektheorie is belangrijk omdat het helpt muzikanten om hun technische vaardigheden te verbeteren en hun kennis van de muzikale structuren te vergroten. Het geeft muzikanten de tools om hun muziek te verbeteren en complexere stukken te schrijven. Daarnaast is muziektheorie ook belangrijk omdat het muzikanten in staat stelt om hun muziek te begrijpen en te analyseren, wat het maken van muziek een stuk eenvoudiger maakt.

Hoe wordt deze kennis getoetst?

Muziektheorie wordt getoetst door middel van muzikale toetsen, schriftelijke toetsen en luistertoetsen. De muzikale toetsen omvatten het spelen van muziekstukken op een instrument, noten lezen en transponeren, muziekanalyse, harmonieleer, ritmeleer, solfège, ear training, en improvisatie. Schriftelijke toetsen omvatten het beantwoorden van vragen over muziektheorie, het schrijven van muziekstukken, het analyseren van muziekstukken, het identificeren van muziekstijlen, en het schrijven van noten. Luistertoetsen omvatten het herkennen van muziekstukken, het herkennen van akkoorden, het herkennen van melodieën, het herkennen van ritmes, en het herkennen van tekst.

5 voorbeeldvragen uit een examen

 1. Wat is de verschil tussen een melodische lijn en een harmonische lijn?
 2. Wat is de functie van een voorafgaande akkoord in een muziekstuk?
 3. Wat is het verschil tussen een terts en een kwart?
 4. Wat is het verschil tussen een kwint en een zesde?
 5. Wat is de functie van een schuif in een muziekstuk?

Plaats een reactie