gitaar
 • Gitaarles
 • Leer alles over akkoestische of elektrische gitaar. Noten, akkoorden, techniek en liedjes!
pianoles
 • Pianoles
 • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
drumles
 • Drumles
 • Leer snel drummen. Ritmes, noten lezen, meespelen met muziek en fills en solo's!
zangles
 • Zangles
 • Leer in korte tijd goed zingen. Zuiver zingen, stemoefeningen, zangtechniek en vrolijke songs!
basgitaar
 • Basgitaarles
 • De basgitaar is onmisbaar en de basis van elke band. Leer bass spelen in een korte tijd!

Klarinetles vergelijken

Op zoek naar klarinetlessen? Online of bij een muziekschool in de buurt? Bekijk en vergelijk op Muzieklesvergelijken.nl een ruim aanbod muzieklessen. Waaronder lessen gericht op het spelen van de klarinet. Op deze pagina vind je allereerst meer informatie over de herkomst van de klarinet. Daarna leggen we kort uit hoe het instrument werkt, en welke soorten lessen je kunt volgen.

Meer info over het instrument klarinet

De klarinet is een zeer veelzijdig houtblaasinstrument. Van de houtblazers heeft de klarinet de grootste toonomvang: ruim 3 octaven. De klarinet heeft ook grote dynamische mogelijkheden, van onhoorbaar ppp tot een trompetachtig fff en is geschikt voor bijna alle muziekstijlen. Met de klarinet kun je uitstekend samenspelen, bijvoorbeeld in een symfonieorkest of harmonieorkest.

De voorloper van de klarinet is de chalumeau. De uitvinder van de klarinet is waarschijnlijk Johann Christiph Denner geweest. Dit was rond 1690. De ontwikkeling van de klarinet tot de klarinet van nu ging over een lange weg. Van een eenvoudige houten buis met acht gaten en twee kleppen heeft de klarinet zich ontwikkeld tot een indrukwekkend uitziend instrument. Om geluid uit de klarinet te krijgen, moet je lucht blazen tussen het riet en het mondstuk. Door het riet gaat de lucht in de klarinet trillen, waardoor de toon ontstaat. De vele kleppen zorgen ervoor dat de gaten afgesloten kunnen worden. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen klinken er verschillende tonen. Klarinetten kunnen van diverse materialen gemaakt zijn: hout, eboniet, plastic (zwart of gekleurd) of metaal.

Vanaf welke leeftijd kan je op klarinetles?

De klarinetten familie bestaat uit Es -, Bes -, A -, Alt -, Bassethoorn, Bas-, Contra-alt, Contra-bas, As-, D -, en C- klarinet. De laatste drie worden echter niet zo vaak gebruikt. De meest gebruikte klarinet is de Bes-klarinet. Hierop wordt op de muziekschool lesgegeven. Jonge kinderen met kleine handen kunnen beginnen op een Lyon’s klarinet of op een speciale ‘kleine handen ‘ klarinet die door Buffet op de markt is gebracht. Je kunt klarinet spelen vanaf 8 jaar. Belangrijk is dat de voortanden gewisseld moeten zijn. Een beugel hoeft geen belemmering te zijn om klarinet te spelen Eén van de eerste componisten die de klarinet een eigen plek in het orkest gaf en er o.a. het beroemde klarinetconcert voor schreef, was Mozart. Hij schreef in een brief aan zijn vader Leopold: “Ach, hadden we toch ook maar klarinetten, U kunt zich het prachtige effect niet voorstellen!. Tip: bekijk ook de koorscholing opties.

Hoe werkt een klarinet?
De klarinet is een houten blaasinstrument met een enkel riet. Dat riet ligt bij het spelen op je onderlip. Doordat er tegenaan geblazen wordt gaat het trillen en komt er een toon uit het instrument. Door met de vingers gaten en kleppen open en dicht te doen, verandert de hoogte van die tonen. De klarinet is ongeveer 70 cm. lang. Het instrument zelf is gemaakt van zeer donker ebbenhout of van zwarte kunststof en er zitten zilverkleurige kleppen en ringen op.

Wanneer kan ik dit instrument spelen?
Bijna altijd, maar na de wisseling van het gebit, in de praktijk meestal vanaf 8 à 9 jaar. Bij een kleine lichaamsbouw kan een kleinere klarinet soms uitkomst bieden. Er zijn tegenwoordig zelfs speciale klarinetten voor kinderen vanaf 7 jaar. Ze zijn net zo licht als een blokfluit, maar het zijn echte klarinetten van een speciaal soort kunststof. Bij ernstige gebitsafwijkingen, bv. wanneer één van de voorste snijtanden ontbreekt, of bij een grote overbeet; dus wanneer de boventanden ver voor de ondertanden uitsteken, wordt dit instrument afgeraden.

Vooropleiding?
Is prettig maar niet noodzakelijk.

Kosten?

 • Leerlingklarinet kunststof +/- € 400,00
 • Leerlingklarinet hout +/- € 750,00
 • Diverse mogelijkheden tot huur voor het eerste jaar (v.a. €100).