gitaar
 • Gitaarles
 • Leer alles over akkoestische of elektrische gitaar. Noten, akkoorden, techniek en liedjes!
pianoles
 • Pianoles
 • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
drumles
 • Drumles
 • Leer snel drummen. Ritmes, noten lezen, meespelen met muziek en fills en solo's!
zangles
 • Zangles
 • Leer in korte tijd goed zingen. Zuiver zingen, stemoefeningen, zangtechniek en vrolijke songs!
basgitaar
 • Basgitaarles
 • De basgitaar is onmisbaar en de basis van elke band. Leer bass spelen in een korte tijd!

Muziekscholen

Ben jij op zoek naar een overzicht van alle muziekscholen in Nederland? Op deze pagina vind je een lijst / database met de meest populaire muziekinstellingen, popscholen, muziekdocenten en studio’s bij jou in de buurt. Je kunt zoeken op naam en adres / plaatsnaam. Op dit moment beschikken we over de gegeven van 326 professionele muziekscholen. Je kunt via internet eenvoudig contact opnemen voor een proefles. Veel scholen hebben jaarlijks een open dag en organiseren inloopavonden waar jij kennis kunt maken met muziekleraren, instrumenten en het instituut. Zoek hieronder direct een muziekschool bij jou in de buurt. 

Wat is het verschil tussen een muziekschool en een popschool?

Veel mensen kennen het begrip popschool nog niet. Dit is een muziekschool met een focus op voornamelijk lichte muziek en samenspel in bandvorm. Deze scholen vinden het belangrijk dat leerlingen direct leren samenspelen met andere muziekanten. Dit doen ze door het koppelen van leerlingen aan een bandje, bigband of combo. De muziekschool heeft vaak zelf een bigband, jazz-orkest, lichte muziek groep, slagwerkgroep of klassiek-orkest. In de popschool probeert men de leerling naast individuele lessen ook warm te maken voor het spelen in een band. Dit bevorderd de kwaliteiten van samenspel, is leuk en ontspannen. Veel muziekstudenten blijven op die manier langer op les omdat het plezier groter is. Hierbij kun je de vergelijking maken van blaasinstrumenten en HaFaBra-orkesten. Deze leerlingen spelen in het orkest terwijl ze nog op les zitten. 

Hoeveel kost de muziekschool

Een les bij de muziekschool kost geld. Vaak is dit afhankelijk van een aantal factoren. Om je een beeld te geven gaan we even uit van een standaard drumles / gitaarles of pianoles. De lesgelden per uur zijn hiervoor ongeveer gelijk. Men moet rekening houden met de volgende aspecten:

 • Heeft het kind / de student het instrument zelf thuis of moet het gehuurd worden?
 • Hoeveel lessen per maand worden er afgenomen? Kies je voor 1 keer in de week of om de week?
 • Hoelang duurt de muziekles? Kies je voor 30 minuten of 45 minuten per les?
 • Gaat het om een individueel les of om een duoles / groepsles?
 • Vindt de les plaats aan huis, op lokatie of in de muziekschool?
 • Neemt de leerling een strippenkaart af of een jaarabonnement?
 • Zitten er meerdere kinderen uit 1 gezin op de school? Kan er gebruik worden gemaakt van kortingsacties of subsidies? Denk dan aan subsidie via muziekverenigingen of korting via de gemeente?

Het tarief van een les op de muziekschool varieert tussen de €15 en €30 per half uur (individuele les). Een uur les kan oplopen tot €45. Doorgaans zijn online lessen stukken goedkoper.

Vanaf welke leeftijd kun je naar de muziekschool

Veel mensen willen weten vanaf wanneer je naar de muziekschool kunt. Dit is sterk afhankelijk van het kind zelf en het type instrument dat wordt gekozen.

 1. Het kind
  Wanneer het kind al snel volwassen is en spelenderwijs dingen kan en wil ontdekken is de algemene muzikale vorming een goede optie. Hier leert het kind verschillende instrumenten kennen. De docent kan een goede inschatting maken hoe snel (vanaf welke leeftijd) het kind mogelijk op muziekles kan. Doorgaans starten kinderen niet eerder dan 5/6 jaar met een individuele muziekles. Voor talenten wordt uiteraard vaak een uitzondering gemaakt.
 2. Het instrument
  Er zijn instrumenten waarbij het belangrijk is dat het kind wat groter is. Dit komt bijvoorbeeld door de grootte van het instrument of het gewicht. Een zware gitaar, groot blaasinstrument of imposante harp kunnen niet worden bespeeld door een klein kind. Ook het gebit speelt bij blaasinstrumenten een belangrijke rol. Vaak wordt er gekozen om jonge kinderen de basis te laten leren op bijvoorbeeld een blokfluit, trompet, drumstel, piano / keyboard. Qua snaarinstrumenten kunnen kinderen ook al vroeg beginnen met viool of ukelele (kleine gitaar). 

Nieuwe muziekschool toevoegen aan het overzicht
Op deze pagina zijn alle muziekscholen van Nederland te vinden. We proberen de lijst zo actueel mogelijk te houden. Heb jij zelf aanvullingen (nieuwe scholen) die je wilt toevoegen? Neem dan contact op met onze klantenservice voor de mogelijkheden. Heb jij een school gezien die niet meer actief is / gesloten is? Ook dan zouden we het fijn vinden dat je hier bij ons een melding van maakt. Zo houden we het aanbod locaties zo actueel mogelijk.

Laatste update locaties muziekscholen: juli 2024