gitaar
 • Gitaarles
 • Leer alles over akkoestische of elektrische gitaar. Noten, akkoorden, techniek en liedjes!
pianoles
 • Pianoles
 • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
drumles
 • Drumles
 • Leer snel drummen. Ritmes, noten lezen, meespelen met muziek en fills en solo's!
zangles
 • Zangles
 • Leer in korte tijd goed zingen. Zuiver zingen, stemoefeningen, zangtechniek en vrolijke songs!
basgitaar
 • Basgitaarles
 • De basgitaar is onmisbaar en de basis van elke band. Leer bass spelen in een korte tijd!

Keyboardles voor beginners en gevorderden

Goedkoop keyboardles volgen? Op Muzieklesvergelijken.nl vind en vergelijk je een ruim aanbod met lessen, cursussen en muziekscholen. Keyboard leren spelen kan op ieder niveau. Of je nu als beginner de basisbeginselen van het instrument wilt leren of als ervaren speler je skills wilt verbeteren: er is altijd een geschikte school of les te vinden. Op deze pagina vind je o.a. meer informatie over het instrument keyboard, en vind je verschillende cursussen die je (online) kunt volgen.

Meer informatie over het keyboard

Het leuke van het keyboard is dat je er alle andere instrumenten mee kunt imiteren. De geluiden van die instrumenten zijn “gesampled”, dat wil zeggen opgenomen en daarna opgeslagen op een zogenaamde chip in het keyboard. Omdat eigenlijk ieder instrument erin zit, inclusief drums en allerlei moderne synthesizergeluiden, kun je er ook alle muziekstijlen op spelen, van Bach tot hiphop. Omdat het keyboard ook over een ingebouwd begeleidingsautomaat beschikt, kun je vanaf het begin al klinken als een volledige band. Het is echter een misverstand te denken dat alles bij een keyboard vanzelf gaat. Zoals voor ieder ander instrument geldt ook voor het keyboard dat je dagelijks moet oefenen. Als je dan wat gevorderd bent, zou je in een ensemble van de muziekschool kunnen spelen of in een bandje. Ook is een keyboard heel goed te gebruiken in combinatie met een computer.

Het kopen van een keyboard
Wat betreft de aanschaf: het belangrijkste is dat het instrument beschikt over normale toetsen (dus geen zgn. minitoetsjes). De muziekschool zou wat betreft klankkwaliteit en bedieningsgemak een keyboard van het merk Yamaha aanbevelen. Let er dan wel op dat er na het merk (Yamaha dus) de letters PSR staan. Yamaha heeft namelijk ook een PSS-serie maar deze instrumenten zijn niet geschikt omdat ze over minitoetsjes beschikken. Verder is Roland eigenlijk altijd goed. Zeker wat klankkwaliteit betreft. Alleen in de bediening zijn de Roland-keyboards wat lastiger. Heeft u een ander merk op het oog, overleg dan eerst even met de docent. Wilt u een tweedehands, dan liever niet ouder dan een jaar of vier. Net als computers verouderen keyboards namelijk erg snel en een oud instrument is voor de leerling niet erg stimulerend. Overleg in dit geval ook liever even met de docent. Het is verstandig om met het keyboard meteen een goede standaard aan te schaffen. Keyboard kun je vanaf 7 jaar leren spelen.

Een online cursus volgen

Keyboard leren spelen kan natuurlijk bij een lokale muziekschool. Het nadeel is dat het vrij duur is. Voor een les van 20 of 30 minuten betaal je al gauw €20,00. Als je dit een jaar doet dan ben je al snel €1.000 kwijt aan muzieklessen. Heb je al een keyboard thuis, en wil je op een laagdrempelige manier oefenen? Dan kun je ook kiezen voor een online cursus keyboard spelen. Voor zo’ €100 – €150 heb je al een uitgebreide thuiscursus inclusief lesmateriaal en video’s. Je kunt dan op eigen tempo alle lessen afwerken en eindeloos oefenen. Ga je zo’n thuiscursus doen, dan moet je natuurlijk wel over de nodige zelfdiscipline beschikken. Soms kan je het ook combineren met lessen bij een muziekschool.

Een keyboard is op verschillende manieren te bespelen:

 • Op het full keyboard klinkt er één instrumentklank over het gehele toetsenbord, b.v. een piano, al of niet met een ritme erbij.
 • Met het keyboard-split wordt het instrument als het ware in tweeën gedeeld. Het is dan mogelijk om rechts en links twee verschillende instrumenten tegelijk te laten klinken, b.v. een synthesizerklank en een basgitaar.
 • Met de begeleidingsautomaat begeleidt men zichzelf als men een liedje speelt. Men speelt dan met de rechterhand de melodie en met de linkerhand de akkoorden (fingered chord of arranger). Dit laatste kan ook met één vinger (single finger of chord intelligence). Op deze manier treed er een eigen orkest in werking.
 • Met de manual drums of keyboard percussion zijn eigen ritmepatronen te maken. Men speelt dan dus drums op een keyboard. Door al deze mogelijkheden is het keyboard niet alleen een solo-instrument, maar kan ook met andere muziekinstrumenten samenspelen, zoals b.v. met meerdere keyboards in een keyboard- ensemble. Het keyboard is ook uitermate geschikt voor het spelen in een band. Daar komt bij dat het door zijn handige afmetingen gemakkelijk te vervoeren is. Lees verder over klarinetles.