Vioolles
Niemand weet wie zo’n 500 jaar geleden de eerste viool heeft gemaakt maar we weten wel dat de viool voortkomt uit de Rebec en de Lira en uit Italië komt. De viool was het eerste instrument met een ziel: de stapel. De stapel zit verborgen in de klankkast. Als de strijkstok de snaren aanstrijkt, brengt de kam de trillingen over naar de klankkast, waarna de stapel ze overbrengt naar het onderblad. Viool studeren doe je meestal alleen, maar viool spelen doe je bijna altijd samen. In een orkest, met twintig of dertig andere violisten. Of in een strijkkwartet met twee violen, een altviool en een cello. Of in een band, als je bijvoorbeeld jazz speelt, of volksmuziek.
Verschillende stijlen
Veel violisten spelen klassieke muziek, maar je komt ze ook in een heleboel andere stijlen tegen: in volksmuziek uit allerlei landen, in zigeunermuziek en de joodse klezmer, in tango’s en Turkse muziek, maar ook in blues, in cajun, country en folk. Alles bij elkaar is er zoveel vioolmuziek, dat je aan honderd jaar nog niet genoeg hebt om het allemaal een keer te kunnen spelen.
Vioolles voor kinderen
Violen zijn er in verschillende maten, daarom is het mogelijk al vanaf 4 jaar viool te leren spelen. Tot je een zogenaamde hele viool nodig hebt kun je zolang via het instrumentenfonds of vioolbouwer huren. Is viool spelen moeilijk of valt het wel mee? Allebei, eigenlijk. De viool is niet het allergemakkelijkste instrument om op te beginnen. Maar als je regelmatig oefent, duurt het zeker geen jaren voordat je ermee kan optreden. Als je begint, moet je leren de snaren precies op de juiste plaats op de toets te drukken. Dat is best even lastig, omdat je op die toets helemaal nergens aan kan zien waar je bent. Je moet het “op gevoel doen” en natuurlijk vooral op je gehoor. Ook het aanstrijken van de snaren valt in het begin misschien niet mee. Bibberige noten zijn heel gewoon, en het kan zelfs gebeuren dat je even helemaal niets hoort. Behalve door te strijken, kan je ook viool spelen door de snaren met je vingers te tokkelen.
Online viool leren spelen of in een muziekschool
Wil jij zelf viool leren spelen? Of wil jouw kind graag op vioolles? Dan heb je verschillende opties.
- Les nemen bij een muziekschool in de buurt
- Les bij een vioolspeler die bijvoorbeeld in de avonduren bijles geeft
- Een online vioolles volgen
Welke van deze opties het meest geschikt is hangt sterk af van jouw wensen. Een muziekschool is de duurste optie, maar hier krijg je wel volledige aandacht. Wil je besparen, maar wel een keer per week begeleiding hebben? Dan kun je ook kiezen voor een freelance vioolleraar. Wil je het instrument leren spelen met een klein budget? Dan kun je kiezen voor een van de vele online vioollessen. Dit is relatief goedkoop maar vergt wel de nodige discipline.
Hoe muzikaal moet je zijn om viool te leren spelen?
Heel vaak krijgen docenten te horen: “Ons kind wil viool leren spelen, maar volgens ons is hij of zij helemaal niet muzikaal”. De ervaring is, dat die muzikaliteit vaak nog ontwikkeld moet worden. Dit geldt voor zowel gehoor als ritmegevoel. Door hard werken van beide kanten, veel samenspelen kan er veel bereikt worden.
Wat zijn de mogelijkheden met de viool
Er zijn veel mogelijkheden met de viool. Van klassieke muziek tot popmuziek en alles wat daar tussen ligt. Je kunt altijd alleen spelen, maar dat is de minst leuke manier van viool spelen. Het instrument is uitermate geschikt voor samenspel. Het maakt niet uit of dat grote of kleine groepen zijn. Of dat alleen strijkers zijn of een combinatie van strijkers, blazers en piano. Alles is mogelijk.
Wat is de ideale leeftijd om te beginnen?
Die ligt tussen de 7 en 10 jaar. De beginperiode is bij een viool vrij lastig, dat komt door de houding van zowel viool als strijkstok. Men kan op een viool na de eerste les nog geen liedje spelen zoals b.v. op een piano. Het duurt een paar maanden vóór je een bekend en eenvoudig kinderliedje kan spelen. Harpdocenten proberen die periode zo goed mogelijk op te vangen door veel met de leerlingen samen te spelen. Het is heel wonderlijk hoe gemakkelijk leerlingen dit accepteren. Hoe blij zijn ze, als ze hun eerste herkenbare liedje kunnen spelen. Daarom is het zo belangrijk, dat de leerlingen zo jong mogelijk beginnen. Tegen de tijd dat ze naar de middelbare school gaan hebben ze dan een goede basis opgebouwd. Lees nu verder over zangles.