gitaar
  • Gitaarles
  • Leer alles over akkoestische of elektrische gitaar. Noten, akkoorden, techniek en liedjes!
pianoles
  • Pianoles
  • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
drumles
  • Drumles
  • Leer snel drummen. Ritmes, noten lezen, meespelen met muziek en fills en solo's!
zangles
  • Zangles
  • Leer in korte tijd goed zingen. Zuiver zingen, stemoefeningen, zangtechniek en vrolijke songs!
basgitaar
  • Basgitaarles
  • De basgitaar is onmisbaar en de basis van elke band. Leer bass spelen in een korte tijd!

Elektrische gitaarles

Elektrische gitaar leren spelen? Bekijk direct online het aanbod met muzieklessen, muziekscholen en online lessen. De elektrische gitaar leren spelen kan op veel verschillende manieren, en op alle niveau’s. Voor beginners, maar ook voor gevorderden zijn er zeer mooie cursussen en lessen. Op deze pagina vind je allereerst meer informatie over het instrument.

Over het instrument
De elektrische gitaar is een relatief nieuwe instrument in de wereld van snaarinstrumenten, die ontstaan is in de jaren 1930 en een nieuwe incarnatie is van zijn akoestische en klassieke ouders. Het belangrijkste verschil tussen een elektrische gitaar en een klassieke gitaar is het feit dat het voor men de ze eerst op een versterker moet aansluiten, terwijl de laatste is gebaseerd op het concept van een resonerende klankkast die de trillingen van de snaren opvang via een klankgat. De elektrische gitaar heeft geen klankgat nodig omdat ze gebruik maken van zogenaamde pickps, een elektronische component die de fysieke trillingen van de snaren omzet in elektrische stroom die moet worden versterkt om geluid te produceren.

De eerste elektrische gitaar
De eerste echte elektrische gitaar werd vervaardigd in de jaren 30 door Adolph Rickenbacker dankzij de eerdere activiteiten op het gebied van George Beauchamp en zijn elektrische gitaar prototype dat de “Frying Pan” werd genoemd. Na enkele naamswijzigingen besloten ze de gitaren Rickenbackers te noemen. De Rickenbacker onderneming is dan ook de eerste die elektrische gitaren begon te produceren.

Waarom kiezen voor dit type gitaar

De meeste elektrische gitaren die je tegenwoordig in de winkel kunt kopen zijn afgeleid van de drie beroemde massieve “planken’. De Fender Stratocaster de Fender Telecaster en de Gibson Les Paul. Deze instrumenten zijn in de vijftigerjaren in de VS. ontwikkeld, waarna er bijna niets meer aan deze ontwerpen is veranderd. De Fender-achtigen hebben enkelspoels-elementen die klinken fel met veel hoge frequenties. De gitaren die van een Gibson zijn afgeleid hebben brede dubbelspoels-elementen die vet klinken met meer laag. Welk type je aanschaft is een kwestie van smaak.

Wat kost een elektrische gitaar
Als je les wilt nemen op de elektrische gitaar dan is het goed om op ongeveer elfjarige leeftijd te beginner. Je handen moeten niet te klein zijn, want instrumenten met een korte mensuur zijn niet in de handel verkrijgbaar. Vanaf €250 koop je een redelijke gitaar om mee te beginnen. Een oefenversterker kost ongeveer €150 Ga naar een goede winkel waar het personeel weet wat ze verkopen. Vraag of de verkoper op de gitaar speelt om je het geluid te laten horen. Als je een tweedehands gitaar gaat aanschaffen laat je dan door een deskundige adviseren. Lees verder over gitaarles.