gitaar
  • Gitaarles
  • Leer alles over akkoestische of elektrische gitaar. Noten, akkoorden, techniek en liedjes!
pianoles
  • Pianoles
  • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
drumles
  • Drumles
  • Leer snel drummen. Ritmes, noten lezen, meespelen met muziek en fills en solo's!
zangles
  • Zangles
  • Leer in korte tijd goed zingen. Zuiver zingen, stemoefeningen, zangtechniek en vrolijke songs!
basgitaar
  • Basgitaarles
  • De basgitaar is onmisbaar en de basis van elke band. Leer bass spelen in een korte tijd!

Saxofoonles vergelijken

Leren saxofoon spelen? In Nederland vind je een ruim aanbod muziekscholen waar je dit instrument kunt leren. Ook zijn er tal van freelancers of muzikanten waar je bijvoorbeeld in de aovnduren hulp kunt krijgen. Heb je al een saxofoon? Dan kan je ook kiezen voor een speciale online saxofoonles. Het betreft een serie met video’s die je eindeloos kunt bekijken en kunt oefenen. Vaak wordt het aangeboden door een docent die je ook kunt benaderen voor vragen. Het is soms ook mogelijk om online saxofoonlessen te volgen waarbij je ondersteuning krijgt vanuit een muziekschool

Over de saxofoon

De saxofoon werd in 1842 ontwikkeld, door de Belgische instrumentmaker Adolphe Sax. Hij bouwde dit instrument vanwege de grote vraag naar een krachtig blaasinstrument voor de toen veelvuldig voorkomende militaire orkesten, die veelal in de buitenlucht optraden. De saxofoon komt voor in diverse soorten en afmetingen. Zijn grote populariteit dankt de saxofoon echter aan het gebruik in de jazzmuziek.

Het instrument leren spelen

Het leren bespelen van de saxofoon, wordt meestal als vrij eenvoudig ervaren. De leeftijd, waarop begonnen kan worden met het bespelen van de saxofoon is ongeveer vanaf 8 jaar. Echter, voordat een leerling begint met de lessen wordt hij/zij even getest op de lichamelijke gesteldheid want: de aankomend leerling moet niet te klein zijn (het gewicht van de saxofoon moet wel te verdragen zijn) het gebit moet in orde zijn. (een grote over- of onderbeet is niet bevorderlijk en een beugel kan ook wat problemen opleveren.) de handen moeten niet te groot of te klein zijn. Bij een beginnende jonge leerling wordt altijd de altsaxofoon geadviseerd.

Hoe vind ik een goede saxofoon?
Het instrument kan gehuurd worden op basis van huurkoop bij het instrumentenfonds. Er zijn ook oudere instrumenten, die te koop worden aangeboden, maar vanwege de grote populariteit en de kwetsbaarheid van het instrument, moet men hier erg voor uitkijken. Deze aankopen leveren meestal miskopen op. Er wordt van de leerling verwacht zelf een studieboek aan te schaffen wat als basis dient voor de lessen. Daarnaast wordt er veel aandacht gegeven aan het samenspelen. Dit gebeurt zodra de leerling enige vaardigheid op het instrument heeft en kan op verschillende manieren voorkomen: met andere leerlingen of met samenspeel Cd’s bijvoorbeeld. Vanaf het derde of vierde lesjaar zijn er naast de gewone lessen zogenaamde ensemblelessen, waarbij er meerdere soorten saxofoons zoals de sopraan-, tenor- of baritonsaxofoon bespeeld kunnen worden.

Start vandaag nog met muzieklessen

Wil je graag de nieuwe Candy Dulfer worden? Of spelen in een bigband? Of misschien wel een leuke jazz combo? Saxofoonlessen zijn er in alle muziekrichtingen. Dus welke kant je ook op wilt gaan, het kan meestal gewoon bij jouw muziekschool in de buurt.  Natuurlijk ook als je nog geen idee hebt, maar het gewoon een mooi instrument vindt.

Zowel voor beginners als voor gevorderden.
Als je wilt beginnen met saxofoon spelen, is het noodzakelijk om les te nemen. Er zijn zo veel dingen die je je verkeerd aan kan leren, waardoor je later eigenlijk weer helemaal opnieuw moet beginnen. Tijdens de lessen begin je  uiteraard met het instrument zelf. Maar ook je houding is bij een saxofoon spelen erg belangrijk. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan je embouchure. Ook zonder muzikale voorkennis is het mogelijk om saxofoon te leren spelen. Heb je vroeger dus nooit blokfluit leren spelen? Dit is echt geen vereiste om sax te leren spelen. Lees nu verder over songwriting.