gitaar
  • Gitaarles
  • Leer alles over akkoestische of elektrische gitaar. Noten, akkoorden, techniek en liedjes!
pianoles
  • Pianoles
  • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
drumles
  • Drumles
  • Leer snel drummen. Ritmes, noten lezen, meespelen met muziek en fills en solo's!
zangles
  • Zangles
  • Leer in korte tijd goed zingen. Zuiver zingen, stemoefeningen, zangtechniek en vrolijke songs!
basgitaar
  • Basgitaarles
  • De basgitaar is onmisbaar en de basis van elke band. Leer bass spelen in een korte tijd!

Dwarsfluitles volgen

Wil jij graag het instrument dwarsfluit leren spelen? Of zoek je een goede cursus of muziekschool voor je kind? Op muzieklesvergelijken.nl verzamelen we alle relevante cursussen en muziekscholen. Op die manier kan jij nog gemakkelijker kiezen voor een (online) cursus of professionele muziekschool. Allereerst vertellen we je meer over het instrument de dwarsfluit.

Over de dwarsfluit
De dwarsfluit, de naam zegt het al, wordt dwars bespeeld. Het is het enige blaasinstrument waarbij de toon op een natuurlijke manier ontstaat: de lucht wordt direct tegen de scherpe rand van het mondgat geblazen. Zo ontstaat het losse, zwevende geluid. De dwarsfluit behoort tot de familie van de houten blaasinstrumenten, al is hij tegenwoordig van metaal gemaakt. In de 18e eeuw zag de fluit er heel anders uit. Hij was van hout en had geen kleppen, en werd traverso genoemd. De beroemde fluitbouwer Böhm heeft in de 19e eeuw het kleppensysteem bedacht. Daarom wordt de tegenwoordige dwarsfluit ook wel Böhmfluit genoemd. De piccolo en altfluit zijn fluiten die vooral in orkesten worden bespeeld.

Vanaf welke leeftijd kan je dwarsfluit leren spelen?
De dwarsfluit kun je vanaf ongeveer 8 jaar leren bespelen. Er wordt wel eerst gekeken naar de lichaamsbouw en het gebit. Een beugel is meestal geen probleem. De les wordt gegeven aan groepjes van 2 of 3 kinderen. Na een paar maanden kun je al Sinterklaas- of Kerstliedjes spelen. De muzieksoorten die je op een dwarsfluit kunt spelen lopen uiteen van klassieke muziek tot moderne popmuziek.

Online dwarsfluit leren spelen of bij een muziekschool?

Ben je er over uit, en wil je van start met dwarsfluitles? Dit kan tegenwoordig op verschillende manieren. Je kunt natuurlijk gaan naar een muziekschool in de buurt. In vrijwel elke Nederlandse gemeente is wel 1 of meerdere muziekscholen te vinden. Vaak ga je dan 1 keer per week naar de muziekschool waar je een half uur of 1 uur dwarsfluitles krijgt. Je krijgt dan oefeningen mee waar je thuis mee aan de slag kunt.

Wat nu ook heel populair is, dat zijn de online dwarsfluitlessen. Dit zijn speciale videocursussen waar de verschillende technieken heel duidelijk worden uitgelegd. Het voordeel hiervan is dat het een stuk goedkoper is dan een muziekschool. Je kunt op je gemak alle video’s en het lesmateriaal bestuderen en blijven oefenen. Hier is wel het nodige discipline voor nodig.

Geschiedenis van de dwarsfluit

In de vroegste tijden speelde men al op de fluit-achtige instrumenten, zoals stenen fluiten en fluiten van holle beenderen. De dwarsfluit is één van de oudste blaasinstrumenten.Vroeger was de dwarsfluit – traverso genaamd – “een houten pijp” met alleen maar gaten erin.In de loop der eeuwen is de dwarsfluit verder ontwikkeld tot het instrument, zoals we het nu kennen: de dwarsfluit van metaal (nikkel, zilver of zelfs goud). Dat de dwarsfluit ook vroeger al heel populair was, ziet men in allerlei mythen en sprookjes, waarin de dwarsfluit een geliefd en veel gebruikt instrument was (denk b.v. maar een aan de Rattenvanger van Hamelen). De populariteit van de fluit is door de tijden heen nog toegenomen. Denk vooral aan de bekende fluitisten: Thijs van Leer, Berdien Sternberg en Anneke de Vries. De mogelijkheden van de dwarsfluit zijn bijna onbeperkt.

Is de fluit een soloinstrument?
Als solo-instrument klinkt de dwarsfluit heel mooi, maar de dwarsfluit past ook heel goed in allerlei samenspeelvormen: dwarsfluit-ensembles, harmonie-orkest, symfonie-orkest, volksmuziek, jazz-muziek en pop-muziek. Met samenspel kom je al heel snel in aanraking tijdens de lessen. Je begint namelijk vaak met 3 of 4 leerlingen in één les en ook het spelen in klassikaal verband vormt een onderdeel van de lespraktijk. Of je geschikt bent om fluit te leren spelen, hangt van een aantal factoren af. Denk bijvoorbeeld aan de stand van je tanden, de lengte van je vingers of de vorm van je lippen.

Wat kost een dwarsfluit?
De prijs van een goed studie-instrument ligt tussen de € 500 en € 600. De muziekschool verhuurt vaak ook het eerste lesjaar dwarsfluiten, zolang de voorraad strekt. Kosten liggen ronde de €100. De prijs van een dwarsfluit varieert sterk per merk en type. Lees verder over drumles.