gitaar
  • Gitaarles
  • Leer alles over akkoestische of elektrische gitaar. Noten, akkoorden, techniek en liedjes!
pianoles
  • Pianoles
  • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
drumles
  • Drumles
  • Leer snel drummen. Ritmes, noten lezen, meespelen met muziek en fills en solo's!
zangles
  • Zangles
  • Leer in korte tijd goed zingen. Zuiver zingen, stemoefeningen, zangtechniek en vrolijke songs!
basgitaar
  • Basgitaarles
  • De basgitaar is onmisbaar en de basis van elke band. Leer bass spelen in een korte tijd!

Basgitaarles

De basgitaar is in de hedendaagse muziek niet meer weg te denken. In alle muziekstijlen is hij vertegenwoordigd. Bij grote en kleine orkesten. De basgitaar is een instrument met een lage klank. Als begeleidingsinstrument maakt hij deel uit van de ritmesectie. De basgitaar is vaak onopvallend maar onmisbaar. Ook solistisch laat hij van zich horen, weliswaar niet zo vaak, maar heel herkenbaar.

Wat voor basgitaren zijn er?

Basgitaren zijn er in vele uitvoeringen. De meest gangbare is de 4-snarige “long-scale” basgitaar. Ook zijn er “short-scale” basgitaren, speciaal voor de wat jongere leerling (uiteraard ook geschikt voor de oudere leerling met kleine handen). Verder ziet men tegenwoordig ook 5-snarige en zelfs 6-snarige bassen. Bij de basgitaar hoort ook een installatie. Deze installatie bestaat uit een versterker en een luidsprekerbox. Zitten deze samen in één kast, dan spreken we van een bas-combo of kofferversterker. Basgitaren en installaties zijn er in vele prijsklassen. Een basgitaar is er al vanaf €350. Dit zelfde bedrag geldt ook voor een kleine kofferversterker. Bij elkaar dus zo’n €600. Het kan ook vele malen duurder. Ook goedkoper is niet ondenkbaar. Besparen kan dan het beste op de installatie. Een gebruikt instrument en/of installatie kan financieel aantrekkelijk zijn.

Alternatief voor de basgitaar: de contrabas

De contrabas behoort tot de familie der “strijkinstrumenten”. De snaren hebben een lage klank en kunnen met een strijkstok worden aangespeeld. Deze speelwijze wordt toegepast in de klassieke muziek en bij veel orkesten die volksmuziek spelen. De snaren van de contrabas kunnen echter ook met de vingers worden aangespeeld (dit noemt men pizzicato). Deze speelwijze wordt gebruikt in de lichte muziek.

Wat is een contra bas?
Contrabassen zijn er in diverse maten. Van groot naar klein; de hele bas, de zevenachtste bas weinig gebruikt, de driekwart bas, de halve bas en de kwart bas. De meest gangbare is de driekwart bas. Een goede studie-bas is er al vanaf € 1300. Dit instrument is doorgaans gedeeltelijk gebouwd van gelaagd hout, dat in vorm is gestoomd. Een beter, maar veel duurder instrument wordt geheel gebouwd van “vol” hout. De prijzen beginnen vanaf ongeveer €2500. Een goed instrument, met zorg onderhouden, is redelijk waardevast. Strijkstokken zijn er vanaf zo’n € 125. Ook de aanschaf van een gebruikt instrument kan een goede keus zijn, maar laat u wel door een deskundige adviseren. Lees verder over blokfluitles.

Verschillen tussen de basgitaar en elektrische gitaar

Een basgitaar en een elektrische gitaar lijken zeer sterk op elkaar. Toch zijn ze zeer verschillend. Het belangrijkste verschil is de hoogte van de noten. Een basgitaar speelt noten die een octaaf lager klinken dan de gewone gitaar. Hierdoor speelt de basgitaar een cruciale rol in de groep. Traditioneel is de rol van de basgitarist ondersteunend. Samen met de drummer is het zijn taak om het ritme en de beat de creëren. Hierdoor is de bijdrage van de basgitaar cruciaal. Een basgitaar heeft wel dezelfde mogelijkheden als een elektrische gitaar, je kan er solo’s op spelen en andere dingen die een gitarist speelt, maar zijn basisrol in de band staat meestal niet in de schijnwerpers. Een band kan overleven zonder een gitaar is of een drummer, maar zonder bassist is het enorm moeilijk om goede muziek te maken.

De basgitaar zoals we ze vandaag kennen stamt eigenlijk af van de contrabas. Een groot en log instrument dat moeilijk te transporteren is. Een contrabas is een akoestisch instrument dat dan ook nog eens moeilijk te versterken is. De elektrische basgitaar maakte furore in 1951 toen Fender zijn Precision Bass uitbracht, de eerste basgitaar die op grotere schaal werd vervaardigd. Het design werd zo populair dat het de meest herkenbare elektrische bas is en tevens het meest gekopieerd, tot op vandaag. In het begin hadden alle elektrische basgitaren 4 snaren, maar geleidelijk aan kwamen er de 5-snarige en 6-snarige basgitaren (1964-65).