gitaar
  • Gitaarles
  • Leer alles over akkoestische of elektrische gitaar. Noten, akkoorden, techniek en liedjes!
pianoles
  • Pianoles
  • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
drumles
  • Drumles
  • Leer snel drummen. Ritmes, noten lezen, meespelen met muziek en fills en solo's!
zangles
  • Zangles
  • Leer in korte tijd goed zingen. Zuiver zingen, stemoefeningen, zangtechniek en vrolijke songs!
basgitaar
  • Basgitaarles
  • De basgitaar is onmisbaar en de basis van elke band. Leer bass spelen in een korte tijd!

Hoe werken gitaarakkoorden?

In deze blog behandelen we het onderwerp gitaar akkoorden. Eens je de basis van de gitaar onder controle hebt, de componenten, hoe je ze moet vasthouden en de technieken met de plectrum is het tijd om gitaar akkoorden te gaan leren.

Waarom akkoorden spelen?
De reden om gitaar akkoorden te leren is omdat ze de basis vormen van zowat alle songs en eens je deze basis hebt zul je op natuurlijke wijze naar een beter gitaarspel evolueren. Bovendien is het grote merendeel van de nummers gebaseerd op een klein aantal basisakkoorden, eens je deze dus onder de knie hebt kan je al een hele boel liedjes spelen.

Wat is een akkoord?
Met de term “akkoord” wordt het volgende bedoeld: 3 of meer noten die tegelijkertijd gespeeld worden. Op een gitaar wil dit zeggen dat je alle snaren aanslaat en met de andere hand het akkoord vormt. De meeste akkoorden kan je met 3 vingers spelen.

Welke gitaarakkoorden zijn er allemaal?
Gitaar akkoorden kunnen we grofweg in 3 categorieën indelen, de indeling is op basis van de organisatie van de noten. Mineur, majeur en majeur – 7. Een majeur akkoord zijn goed herkenbaar aan hun stabiele en complete klank. De meeste mensen associeren een majeur akkoord met ‘vrolijk’. Mineur akkoorden daarentegen worden meestal gelinkt aan een ‘somber’ gevoel.

Majeur
Majeur-7 akkoorden klinken wat jazzier en heeft de neiging incompleet te klinken. Een majeur – 7 akkoord wordt meestal gebruikt vlak voor een majeur akkoord, zodat het contrast tussen incompleet en compleet mooi uitkomt. Wanneer je meer en meer vertrouwd geraakt met de elektrische gitaar zijn er bergen gitaar akkoorden die je kan leren. Het hangt af van welke stijl van muziek je wil spelen, maar er zijn toch een 18-tal basis akkoorden die in zowat elke stijl gebruikt worden. Deze akkoorden zullen de basis vormen voor de technieken die je later in je gitaar lessen zal leren.

Wat zijn de populairste akkoorden voor gitaar?
De meest gebruikte akkoorden zijn D, G, C, F en A. Zowel in majeur als in mineur. Deze akkoorden worden ook wel eens open akkoorden genoemd omdat er minstens 1 open snaar gespeeld moet worden. Open akkoorden zijn eenvoudiger aan te leren en te spelen dan ‘barre’ akkoorden. Eens je de vingerzetting van deze akkoorden hebt geleerd is het een kwestie van oefenen. Zorg ervoor dat ze volledig klinken. Je kan dit best doen door elke snaar afzonderlijk te spelen, zo merk je meteen of je met een vinger een andere snaar blokkeert, of zelfs een foute noot indrukt.

Gitaar schema
Er zijn speciale akkoorden schema’s die je kunt uitprinten en gebruiken. Hierop staan de meest bekende akkoorden en overgangen. Akkoordenschema’s worden ook in de lessen gebruikt. Ze zijn handig voor het spelen van liedjes en bedenken van mooie combinaties. Voor een basgitaar werkt dit volledig anders. Daarbij speel je meer losse noten die een band-akkoord ondersteunen.

Plaats een reactie