gitaar
 • Gitaarles
 • Leer alles over akkoestische of elektrische gitaar. Noten, akkoorden, techniek en liedjes!
pianoles
 • Pianoles
 • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
drumles
 • Drumles
 • Leer snel drummen. Ritmes, noten lezen, meespelen met muziek en fills en solo's!
zangles
 • Zangles
 • Leer in korte tijd goed zingen. Zuiver zingen, stemoefeningen, zangtechniek en vrolijke songs!
basgitaar
 • Basgitaarles
 • De basgitaar is onmisbaar en de basis van elke band. Leer bass spelen in een korte tijd!

7 tips als je begint met piano spelen

Om een voorsprong te hebben als je begint met piano spelen, kan je wel een paar tips gebruiken. Sommige zijn vrij logisch, maar het moet gezegd worden. Van andere had je misschien nog nooit gehoord. Onthoud deze lijst met 7 tips voor de beginnende pianospeler als je begint met leren.

 1. Als je helemaal niet geïnteresseerd bent in pianospelen, doe jezelf en anderen dan een plezier en begin er niet aan. Misschien denk je dat je er wat aan hebt, maar voel je er nog geen passie voor. In dat geval kan je veel naar pianomuziek luisteren en kijken of je er interesse in hebt. Begin niet met spelen als het je niet leuk lijkt om te oefenen.
 2. Speel wat je leuk vindt. Vroeger, en zelfs tegenwoordig nog, laten pianoleraren hun leerlingen dingen spelen die ze niet leuk vinden voordat ze mogen spelen wat ze wel leuk vinden. Je zal het misschien leuker vinden om variaties te maken op liedjes die je al kent en leuk vindt of te improviseren. Zo blijf je in ieder geval lekker bezig.
 3. Duik er meteen in. Wacht niet tot Sint Juttemis of tot je alle toonladders kunt spelen. Begin met muziek maken zodra je dat kan. Hoe meer je speelt, hoe meer je leert. Hoe meer je leert, hoe meer je speelt. Je creëert een opwaartse spiraal en je verbetert je vaardigheden.
 4. Speel op de beste piano die beschikbaar voor je is. Natuurlijk kan je ook behoorlijk wat leren op een keyboard. Een elektrische piano is beter want dit instrument heeft alle 88 toetsen. Sommigen vinden een echte piano nog beter. Hoe dan ook, als je toegang hebt tot een vleugel, speel er dan op.
 5. Probeer de mensen in je omgeving niet te storen. Ze zullen je zeker horen spelen. In de meeste huizen kan je daar niet om heen. Je kan er wel rekening mee houden als mensen stilte nodig hebben om bijvoorbeeld te studeren of te werken. Misschien hebben ze een zware dag achter de rug en kunnen ze wel wat rust gebruiken. Als je dit negeert, zullen er spanningen ontstaan die het oefenen niet makkelijker maken.
 6. Bepaal voor jezelf de mate van discipline. Wees niet te streng voor jezelf. Als je jezelf niet toestaat om even op te houden met oefenen als er iets anders gebeurt, gaat de piano je tegenstaan. Sta jezelf wat vrijheid toe. Blijf wel zoveel mogelijk oefenen als je kan. Oefening baart kunst.
 7. Hou schriftelijk de dingen bij die je leert. Kom je iets nieuws tegen, zoek het dan op in een muziekboek of op het internet. Schrijf het in een schrift of hou op je computer een bestand bij waarin je de nieuwe dingen die geleerd hebt bijhoudt. Je kan ook opschrijven welke oefeningen gewerkt hebben of juist niet. Vergeet ook niet je succesverhalen op te schrijven.

Als beginnend pianist heb je alle tijd van de wereld om alles te leren over je nieuwe instrument. Elke keer dat je iets nieuwe ontdekt moet je dit goed onthouden, het kan je later helpen om het leven wat makkelijker te maken. Als je dit bijhoudt, kan je bouwen op elke les en doorgroeien naar hogere niveaus. Je kunt altijd in een muziekwinkel of pianozaak kijken en advies vragen aan de verkoper of specialist. Ze kunnen je een passend instrument verkopen op basis van je wensen en niveau.

Plaats een reactie