gitaar
  • Gitaarles
  • Leer alles over akkoestische of elektrische gitaar. Noten, akkoorden, techniek en liedjes!
pianoles
  • Pianoles
  • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
drumles
  • Drumles
  • Leer snel drummen. Ritmes, noten lezen, meespelen met muziek en fills en solo's!
zangles
  • Zangles
  • Leer in korte tijd goed zingen. Zuiver zingen, stemoefeningen, zangtechniek en vrolijke songs!
basgitaar
  • Basgitaarles
  • De basgitaar is onmisbaar en de basis van elke band. Leer bass spelen in een korte tijd!

Welke pianomuziek is geschikt voor mijn niveau?

Je kan veel leren en jezelf vermaken door muziek te maken die je zelf verzint en schrijft, of door muziek te maken die je op dat moment verzint. Vroeg of laat zal je ook muziekboeken willen om bladmuziek te vinden zodat je meer kan spelen dan alleen wat je zelf maakt. Je kan makkelijk bladmuziek vinden in muziekwinkels of op het internet, maar dat hoeft niet altijd de muziek te zijn die je leuk vindt om uit te proberen en te spelen. Je moet bladmuziek hebben die bij jou en je niveau past. De beste manier om dat te onderzoeken is gewoon naar de bladmuziek te kijken. Als je een boek in de winkel koopt, blader het dan eerst eens grondig door.

Let op de zwarte toetsen in de bladmuziek

Iets waar je op kan letten, is bijvoorbeeld hoeveel kruizen en mollen de liedjes in de boeken hebben. Een liedje waarin veel van de zwarte toetsen voorkomen is misschien wat te moeilijk in het begin. Vaak vinden mensen het moeilijker om stukken te spelen met veel kruizen, dan stukken met veel mollen. Kijk ook naar de moeilijkheid van de akkoorden. Als de akkoorden veel noten op elkaar zijn, dan zijn ze een stuk moeilijker dan de gewone drieklanken. Bekijk hoeveel noten je tegelijk moet aanslaan met je linker- en rechterhand. Je kan wel voor de wat moeilijkere akkoorden kiezen, maar dan moet je wel bereid zijn flink te oefenen. Lees verder over gitaarakkoorden.

Let op de moeilijkheid van de ritmes

Speur naar moeilijke ritmes. Het kan zijn dat je veel gepunteerde noten tegen komt, of veel verschillende notenwaarden binnen één maat. Nogmaals, als je de tijd neemt kan je dit best leren. Je kan het langzaam oefenen, net zolang tot je het door hebt. Als je snel veel liedjes wilt kunnen spelen kan je beter kiezen voor liedjes met simpele notenwaarden. Naast kijken naar bladmuziek dat al op papier staat, is er tegenwoordig in de muziekwinkel nog een andere manier om aan bladmuziek te komen. Sommige winkels hebben een speciale computer waarop je kan kiezen uit verschillende liedjes. Alleen de gekozen bladmuziek print je dan uit. Als je een nummer hebt uitgezocht kan je naar de bladmuziek kijken. Je mag alle noten zien, maar je mag het natuurlijk pas printen als je het besluit te kopen. Op deze manier blijven de artiesten beschermd want de winkel betaald met een gedeelte van jouw geld voor de auteursrechten. Je mag wel verwachten dat de kopieën van goede kwaliteit zijn en op goed papier geprint.

Bladmuziek uitzoeken via internet

Je kan ook bladmuziek op internet vinden. Als je online koopt, kan je meestal niet zo nauw naar de bladmuziek kijken als in de winkel. Je krijgt vaak alleen één pagina of een heel klein voorbeeld van het geheel. De bedrijven willen liever niet dat je zomaar naar alle bladzijden van een nummer kan kijken, dan zou je het zomaar illegaal kunnen kopiëren zonder ervoor te betalen. Je krijgt de volledige bladmuziek pas toegestuurd als je ervoor hebt betaald. Hoe je ook aan je bladmuziek komt, zorg ervoor dat het muziek is die je leuk vindt en van een niveau is dat je kan spelen in de nabije toekomst. Het is niet nodig om bladmuziek te hamsteren voor het moment dat je plotseling steengoed bent geworden. Haal in plaats daarvan liever liedboeken in huis van het niveau dat je meteen kunt spelen.

Plaats een reactie