pianoles-van-rene
 • Pianoles van Rene
 • Beste online muziekcursus van 2021. Complete lesprogramma tijdelijk slechts €297!
pianopro
 • PianoPro
 • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
gitaarles-van-koen
 • Gitaarles
 • Leer snel online gitaar spelen met deze geweldige cursus. Nu tijdelijk voor €69!
nha-muzikale-thuisstudies
 • NHA Muziekles
 • NHA biedt diverse online programma's voor gitaar, piano en keyboard!
loi-muziek-thuisstudie
 • LOI Muziekles
 • Via LOI leer je in korte tijd een muziekinstrument bespelen. Goede docenten!

Alles wat je moet weten over een basgitaar

Een basgitaar heeft in de muziek een andere functie dan een gewone gitaar. Het maakt voor het type instrument even niet uit of we het hebben over een elektrische gitaar of een akoestische. Een gewone gitaar wordt gebruikt om akkoorden te spelen, of voor melodische ondersteuning, of misschien solowerk. Een basgitaar daarentegen heeft een functie in de begeleiding. De bastonen vullen het akkoord, geven diepte en warmte aan de muziek.

Meer verschillen
Behalve in de rol in de muziek zijn er ook fysieke verschillen. Een basgitaar heeft twee snaren minder dan een gewone. De vier snaren van de basgitaar hebben dezelfde stemming als de vier laagste snaren van een gewone gitaar: E-A-D-G, maar dan een octaaf lager. Dat alles betekent natuurlijk dat een basgitaar spelen ook andere dingen van de muzikant vraagt.

Speelwijze
De verschillende rol in de muziek, de klank van de snaren en het feit dat er twee snaren minder zijn, houdt ook in een basgitaar spelen wezenlijk anders is. Je speelt op een basgitaar geen akkoorden zoals je op een normale gitaar doet. In plaats daarvan speel je thema’s of loopjes, waarmee je de akkoorden omspeelt. Staat er bijvoorbeeld dat je een D-akkoord moet spelen, dan zul je een loopje spelen waar de d-fis-a in voorkomen. Welk akkoord er na de D gespeeld moet worden, dan kun je beter bepalen hoe je je loopje maakt. Komt er een G-akkoord na de D, dan eindig je bijvoorbeeld je D-akkoord met een fis, zodat je mooi kunt overlopen naar een g in het G-akkoord. Het is even uitproberen welk loopje je het beste vind passen bij het muziekstuk en de daarin gebruikte akkoorden.

Welke soorten basgitaren zijn er?

Met een basgitaar speel je de bastonen in de muziek. Door die bastonen wordt het samenspel dieper, voller en completer. In veel muziek speelt de basgitaar een belangrijke rol. Heeft een gewone gitaar meestal zes snaren, een basgitaar heeft er maar vier. De snaren van een basgitaar zijn hetzelfde gestemd als de vier laagste snaren van een gewone gitaar, dus E-A-D-G. Het verschil is, dat deze snaren een octaaf lager gestemd zijn. Je hebt basgitaren mét frets, net zoals gewone gitaren, maar er bestaan ook basgitaren die fretloos zijn.

Soorten basgitaren
Zoals je bij gewone gitaren akoestische en elektrische varianten hebt, zo is het ook bij de basgitaren. Er bestaan dus elektrische basgitaren en akoestische basgitaren.

 1. Akoestische basgitaren: Een akoestische basgitaar lijkt op een gewone gitaar, maar dan groter en met twee snaren minder. Door het aanslaan van de snaren wordt een trilling geproduceerd, die door de klankkast wordt versterkt. Er bestaan ook akoestische basgitaren waar een elektronisch element aan is toegevoegd, zodat je deze ook elektrisch kunt versterken.
 2. Elektrische basgitaar: Ook bij de elektrische basgitaar breng je snaren in trilling. Heeft een akoestische basgitaar een eigen klankkast, bij de basgitaar ontbreekt deze klankkast nagenoeg. De trilling van de snaren wordt opgepikt door het elektronische element en via een draad doorgegeven aan de versterker. Deze maakt het geluid hoorbaar. Voordeel van de versterker is enerzijds dat je het volume kunt regelen, anderzijds dat elektronische effecten toe te passen zijn. Zonder versterker maakt een basgitaar bijna geen geluid.

Wat is het beste basgitaren merk?

Nu je de stap hebt gezet naar het spelen op een basgitaar, is het moment aangebroken om te kiezen welk merk het zal gaan worden. Factoren als klank, prijs en kwaliteit spelen uiteraard een belangrijke rol. Hoewel de meesten naar een elektrische basgitaar zullen kijken, is het misschien ook een overweging een akoestisch model te kiezen. Een basgitaar speel je meestal niet solo, dus je hebt te maken met de andere muzikanten in je groep of band. Bedenk welke muziekstijl je wilt gaan spelen en met welk type instrument je je daarbij het beste voelt. Bij de keuze van je nieuwe basgitaar kun je kiezen uit een flink aantal merken. We zullen drie van de bekendste, Cort, Yamaha en Fender, hier in het kort bespreken.

Cort basgitaar
Bij de aanschaf van je basgitaar zul je kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding. Met een Cort basgitaar maak je daarin een goede keuze. Cort levert basgitaren waarmee een beginner goed kan starten, maar er zijn uiteraard ook modellen voor de gevorderde speler.

Yamaha basgitaar
Het merk Yamaha kom je bij muziekinstrumenten veel tegen. Maar er wordt meer gemaakt dan fluiten, elektrische gitaren, keyboards of elektrische piano’s. De Yamaha basgitaar is een interessant instrument waar de beginner, maar ook de gevorderde basgitarist prima mee uit de voeten kan. In veel muziekwinkels kun je deze types terugvinden.

Fender basgitaar
Zo’n zestig jaar geleden werd de eerste Fender basgitaar geproduceerd. Leo Fender was als uitvinder van de elektrische gitaar en basgitaar de eerste die met een dergelijk instrument op de markt kwam en daarmee een soort van revolutie ontketende. Met een Fender basgitaar bespeel je een topinstrument, waar je inderdaad wat meer voor betaalt. Fender heeft overigens ook een akoestische basgitaar in het assortiment.

Plaats een reactie