pianoles-van-rene
 • Pianoles van Rene
 • Beste online muziekcursus van 2021. Complete lesprogramma tijdelijk slechts €297!
pianopro
 • PianoPro
 • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
gitaarles-van-koen
 • Gitaarles
 • Leer snel online gitaar spelen met deze geweldige cursus. Nu tijdelijk voor €69!
nha-muzikale-thuisstudies
 • NHA Muziekles
 • NHA biedt diverse online programma's voor gitaar, piano en keyboard!
loi-muziek-thuisstudie
 • LOI Muziekles
 • Via LOI leer je in korte tijd een muziekinstrument bespelen. Goede docenten!

Wat zijn gitaartabs en hoe gebruik ik ze?

Wat zijn eigenlijk gitaartabs en hoe gebruik je deze tijdens het gitaar spelen? Het leren gitaar spelen is niet eenvoudig, want je zal eerst de gitaarakkoorden moeten leren voordat je kunt beginnen met de tab methode. Nu is een gitaarakkoord diagram natuurlijk een stuk makkelijker dan wanneer je kiest voor gitaartabs, maar toch is er een reden om zeker ook eens een blik te werpen op de gitaartabs. Waarom? Nou simpel! Een gitaarakkoord diagram geeft alleen maar weer hoe je één gitaarakkoord moet spelen, bijvoorbeeld een ‘F akkoord’. Gitaartabs geven daarentegen veel meer informatie. Wat gitaartabs nou precies aan informatie geven kom je hieronder te weten.

Wat zijn gitaartabs?

Gitaartabs gebruiken is een methode om gespeelde gitaar liedjes schriftelijk weer te geven op papier. Hoe het precies werkt kost even wat tijd, maar ga er maar eens goed voor zitten. Een gitaar tab heeft wel iets weg van het notenschrift. Het notenschrift wordt gebaseerd op 5 horizontale lijnen, gitaartabs daarentegen bestaan uit 6 horizontale lijnen. Het wordt al duidelijker als we zeggen dat die 6 horizontale lijnen eigenlijk de snaren zijn van de gitaar.

Nu staan er op elke lijn (snaar) getallen/letters, welke aangeven op welke positie je de snaar indrukt. Bijvoorbeeld op lijn ‘E’ staat 1, 3 en 4. Hiermee wordt bedoeld dat de E snaar op de 1e positie wordt ingedrukt en vervolgens op de 3e en 4e positie. Ook moeten er tegelijkertijd meerdere snaren worden ingedrukt. Dit wordt ook weer aangegeven met cijfers.

We zijn er nog niet, want we gaan het nog een tikkeltje ingewikkelder maken. Er werd al gezegd dat er niet alleen gebruik wordt gemaakt van cijfers, maar ook van letters. De letters geven de effecten aan die je kunt toepassen. Bijvoorbeeld ‘h’ is een ‘hammer-on’ en ‘p’ is een ‘pull-off’. Dat zijn wel één van de meest bekende, maar er zijn er nog veel meer die we niet in deze blog gaan benoemen.

Gitaartabs vs gitaarakkoord diagram

Kiezen tussen gitaartabs of een gitaar akkoord diagram? Dat hoeft in principe geen moeilijke keuze te zijn. Het is namelijk zo dat je beide methoden kunt toepassen. Hieronder worden de verschillen van beide methoden nog even kort beschreven:

 • Gitaartabs: uitgebreid, geven effecten weer, maar zijn lastig te begrijpen.
 • Gitaarakkoord diagram: minder uitgebreid, geven geen effecten weer en zijn makkelijk te begrijpen.

Plaats een reactie