pianoles-van-rene
  • Pianoles van Rene
  • Beste online muziekcursus van 2021. Complete lesprogramma tijdelijk slechts €297!
pianopro
  • PianoPro
  • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
gitaarles-van-koen
  • Gitaarles
  • Leer snel online gitaar spelen met deze geweldige cursus. Nu tijdelijk voor €69!
nha-muzikale-thuisstudies
  • NHA Muziekles
  • NHA biedt diverse online programma's voor gitaar, piano en keyboard!
loi-muziek-thuisstudie
  • LOI Muziekles
  • Via LOI leer je in korte tijd een muziekinstrument bespelen. Goede docenten!

Hoe stem ik een gitaar?

Wil jij weten hoe je een gitaar eenvoudig en snel kan stemmen? Dan moet je zeker deze blog even doornemen. In enkele stappen bij jij straks een zuiver gestemde gitaar. Gebruik je een app, je eigen gehoor of een stemkastje? Iedereen heeft een andere methode. De kunst is te kiezen voor de optie die jou het snelst het gewenste resultaat oplevert.

Hoe vaak moet ik mijn gitaar stemmen ?

Bij deze vraag is er maar één antwoord mogelijk, namelijk: ongeveer iedere keer als je gaat spelen! Het is namelijk zo dat iedere keer als er op de gitaar wordt gespeeld, de snaren een heel klein beetje ontstemmen. Je zal dus merken dat na een tijdje de gitaar niet helemaal zuiver meer klinkt. Daarom is het handig om eigenlijk iedere keer als je gaat spelen, even te checken of de stemming nog wel goed staat.

Hoe lang duurt het om mijn gitaar te stemmen ?

De eerste keer zal het wat langer duren dan andere keren. Het is natuurlijk ook zo dat hoe vaker je dit doet en oefent, hoe sneller dit je zal afgaan. Er zijn gitaristen die hun gitaar binnen 30 seconden kunnen stemmen!

Hoe moet ik mijn gitaar stemmen ?

Begin met het stemmen van de 6e snaar. De 6e snaar is de dikste snaar, en klinkt het laagst. Gebruik hiervoor een stem-app op je telefoon. Tik hier op de 6e snaar (de meest linkse snaar). Probeer te horen of de E snaar op je gitaar hoger of lager klinkt dan de toon die je op de website hoort. Om de toonhoogte van een snaar te verhogen, draai de stemschroef die met het gezicht naar boven wijst tegen de klok in. Als de stemschroef met het gezicht naar beneden wijst dan draai je met de klok mee. Om de toonhoogte van een snaar te verlagen doe je het tegenovergestelde. Nu je de 6e snaar gestemd hebt ga je de rest van de snaren stemmen. Luister elke keer goed naar de toon in de app of bekijk hoever jou toon afligt van de werkelijke toon. Veel stemapps tonen een lijntje.

Stemmen met een stemkastje

Er zijn voor de beginnende gitaristen of voor de precieze stemming ook stemkastjes in het leven geroepen! Dit is een soort kastje waar een kleine microfoon is ingebouwd Net zoals bij guitar pro laat het stemkastje zien als je een snaar aanslaat, of deze te hoog of te laag gestemd is. Aan de hand van dit kastje kun je dus je gitaar erg goed stemmen. Het is niet zo duur om zo’n kastje te kopen, het kost namelijk maar iets van 15 euro.

Plaats een reactie